Een kennisbank opbouwen

Een kennisbank opbouwen

Tijdens je programma werken veel studenten nog steeds aan de ontwikkeling van hun kennis op de gebieden die ze bestuderen. Om dit proces te versnellen en de studenten hun bevindingen te laten delen, kan je hen samen een kennisbasis laten opbouwen. Een kennisbank is een centrale en gedeelde bron van verzamelde kennis, vergelijkbaar met een encyclopedie, Wikipedia of een digitale bibliotheek.

Je zou dit kunnen gebruiken…

• Om studenten te helpen bij het leren
    • informatie te organiseren;
    • linken naar bronnen;
    • bronnen te vermelden;
    • bronnen bekritiseren en interpreteren;
  • Communicatie- en samenwerkingsvaardigheden te oefenen.
  • Studenten helpen bij het maken van eigen materiaal dat gebruikt kan worden ter voorbereiding op de evaluaties, zoals een samenvatting of woordenlijst.

Houd rekening met

• Hoewel er weinig voorbereidingstijd nodig is, moet de structuur en de navigatie, inclusief het taggen/indexeren van de kennisbank, worden gemaakt voordat je begint.
    • Bepaal wat je rol in het proces zal zijn. Je kunt ervoor kiezen om een schrijver te zijn, een recensent die feedback geeft of een beoordelaar die een cijfer geeft. Als je je leerlingen wilt uitdagen, kun je ook onjuiste informatie geven die de leerlingen moeten vinden en weerleggen.

Opties & Voorbeelden

Er zijn veel geschikte tools die gebruikt kunnen worden voor het opzetten van een kennisbank. Je kunt met je groep aan de volgende activiteiten werken.

• Co-creatie en het schrijven van artikelen
      Hulpmiddelen zoals een wiki of platforms zoals OneDrive stellen kleinere groepen studenten in staat om samen te werken aan dezelfde inhoud, zoals een blog of een artikel. Je kunt ook besluiten om een pagina in Wikipedia te adopteren om samen te verbeteren (bespreek dit met de redactie van de pagina).
    • Conclusie en verslaglegging
      Om de verantwoordelijkheid te stimuleren, kan je groepen studenten aanwijzen om de verslagen van de sessies te verzamelen en live op te stellen. Stel een speciale plek in waar deze samenvattingen worden gedeeld en waar andere studenten hun opmerkingen kunnen plaatsen. Bij het maken van live-sessieverslagen in Kaltura Live Rooms kunnen ze gebruik maken van de notitiesectie en de whiteboardopties.
    • Het opzetten van een verzameling
      Je kunt je studenten artikelen laten zoeken en samenvatten. Door studenten hun inhoud te laten uploaden in een gedeelde map op Brightspace, wordt een gedeelde verzameling gecreëerd, terwijl vaardigheden zoals analyseren, evalueren en samenvatten worden geoefend. Je kunt annotatietools gebruiken om commentaar te geven op het gedeelde materiaal.

Relevante tools

Tools ondersteund door Leiden Universiteit

Overige tools

• Wiki systemen: verschillende varianten van open source software beschikbaar.