Microsoft Teams voor onderwijs

Microsoft Teams voor onderwijs

Microsoft Teams (onderdeel van Office 365) is één van de tools die je kunt gebruiken om les te geven op afstand. De Universiteit Leiden raadt aan de tool alleen te gebruiken voor kleine (interactieve) groepen, gezien de beperkte functionaliteiten en opties voor moderatie. Neem voor het gebruik van Microsoft Teams deze richtlijnen in acht.

Microsoft Teams ondersteunt de volgende mogelijkheden:

• Het houden van video calls en het faciliteren van meetings*
    • Microsoft Teams ondersteunt online bijeenkomsten tussen de 2 en 250 personen. De 9 personen die al laatste hebben gesproken verschijnen hierbij in beeld.
  • Het delen en bewerken van documenten**
    • Je kunt de geïntegreerde Microsoft Office suite functie gebruiken om gelijktijdig in documenten te werken.
  • Chat
    • De chatfunctie maakt het mogelijk schriftelijke conversaties te houden met één of meerdere personen.
  • Teams
    • Je kunt een team aanmaken voor elke werkgroep, zodat er een gezamenlijke plek is om te werken en voortgang bij te houden.

* Houdt er rekening mee dat Microsoft Teams niet kan worden gebruikt om opnames mee te maken of om gevoelige informatie en/of persoonsgegevens via OneDrive op te slaan.

** Deze tool is niet geschikt om voor langere termijn bestanden in op te slaan. Hiervoor moeten bestaande data management opties zoals de JDrive en PDrive/OneDrive worden gebruikt.

Microsoft Teams installeren

• Microsoft Teams meteen installeren? Volg deze stappen.
  • De volgende tips kunnen helpen om een meeting feilloos te laten verlopen.

Ga naar de helpdesk en klik op ‘Working from home’ voor meer informatie over het gebruik van Microsoft Teams.

Algemene handleiding en training

Microsoft heeft verschillende handleiding en documenten beschikbaar over Microsoft Teams. Houd er rekening mee dat niet alle functionaliteiten beschikbaar zijn en dat niet alle functionaliteiten kunnen worden gebruikt voor onderwijs (wegens AVG wetgeving en privacy overwegingen).

Microsoft Teams voor thuiswerken

Naast het gebruik voor remote teaching kan Microsoft Teams ook gebruikt worden om te werken vanuit huis. Denk hierbij aan besprekingen met collega’s, of om op afstand met collega’s samen te werken. Je vind hier meer informatie over deze toepassing.

Toepassingen en gebruik van MS Teams

Hoewel Brightspace het go-to platform is voor onderwijs binnen de Universiteit Leiden, kan MSTeams van toegevoegde waarde zijn voor samenwerkingen en interactie. Op deze pagina zullen een aantal voorbeelden worden gegeven van onderwijsactiviteiten die kunnen worden aangeboden.

Kleine interactieve sessies*

• Microsoft Teams ondersteunt calls met audio en, wanneer gewenst, met video. Je kunt een maximum van 9 andere deelnemers tegelijk op je scherm zien en met de presenteer functie kan je één spreker uitlichten.
  • Het is niet mogelijk om break-out rooms op te zetten, hoewel je wel kleine groepen (genaamd ‘channels’) aan kan maken waarin deelnemers in kleinere groepen kunnen samenwerken.
  • Tijdens een meeting kan je met anderen je scherm delen, bijvoorbeeld om een presentatie te geven of om documenten te laten zien die niet zijn gedeeld.
  • Elke (video) call bevat een bijbehorende chat waarin deelnemers en moderators kunnen discussiëren, vragen kunnen stellen en/of elkaar assisteren wanneer nodig.

Online samenwerken

• Online samenwerken kan het best worden gefaciliteerd door specifieke teams of channels binnen een team aan te maken.
  • Je kunt het standaard geïntegreerde Microsoft Office suite gebruiken om tegelijk samen te werken in documenten. Hier kan je ook bestaande documenten uploaden en opgeslagen documenten downloaden. **

Het geven en delen van feedback

• Door de chat te gebruiken, documenten te delen en de belopties in Teams is het gemakkelijk om feedback te geven en te delen met studenten.

Eén-op-één gesprekken met individuele studenten

• De Universiteit Leiden accounts zijn geïntegreerd met Microsoft Teams, waardoor studenten makkelijk te bereiken zijn via hun ULCN account. Dit kan worden gebruikt voor een (video)call of chat.

Afnemen van mondelinge examens met individuele studenten

• De call functie maakt het mogelijk individuele studenten te examineren.
  • Meer informatie over online assessment vind je hier.

Het uitnodigen van gastsprekers, experts of andere sprekers

• Het ontbreken van de input van externe sprekers in academisch onderwijs kan een groot gebrek zijn. In MSTeams is het mogelijk om een gast toe te voegen aan een team of een call.
  • Een andere optie is om een vooraf opgenomen video of interview af te spelen tijdens call, door het scherm te delen en audio aan te zetten.

* Houdt er rekening mee dat Microsoft Teams niet kan worden gebruikt om opnames mee te maken of om gevoelige informatie en/of persoonsgegevens via de OneDrive op te slaan.