Samenwerkend leren

Remote Teaching

Samenwerkend leren

Samenwerkend leren

Studenten leren niet alleen van jou, maar vaak ook van elkaar. Samenwerkend leren omvat elke situatie waarin twee of meer studenten actief samen werken en leren. Dat doen ze door elkaars teksten te analyseren, te discussiëren, elkaars werk te beoordelen of groepsopdrachten uit te voeren. Op deze pagina vind je informatie over hoe je samenwerkend leren kunt toevoegen aan je online les, en waar je rekening mee moet houden.

Je zou dit kunnen gebruiken...

 • Om je studenten te ondersteunen bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden op hoger niveau, zoals mondelinge communicatie, leiderschap, samenwerking en zelfmanagement.
 • Voor het bevorderen van betrokkenheid en het blootstellen van de student aan verschillende perspectieven, om zo een dieper begrip te stimuleren.
 • Voor het stimuleren van sociale interactie en binding binnen de grotere groep studenten.

Houd rekening met

 • Het managen van verwachtingen, het stellen van doelen en het bepalen van rollen
  Bij het werken in een online omgeving zijn de rollen, verwachtingen en doelen van groot belang voor het leveren van een succesvolle leerervaring. Zorg ervoor dat de groepen onderling op elkaar afgestemd zijn op deze punten, zodat alle studenten naar hetzelfde einddoel toe werken. Het kan interessant zijn om een moderator toe te voegen aan je klas en zo ervoor te zorgen dat iedereen op een lijn blijft zitten. Meer informatie vind je op de pagina 'Een moderator toevoegen aan je les' die je op deze website kunt vinden. Daarnaast raden we je aan om de Contact met Studenten pagina op deze website te lezen.
 • Uitleg over de technologie
  Elke nieuwe technologie die je introduceert voor samenwerkend leren behoeft een uitleg over hoe het werkt (met links naar handleidingen of verklarende video's bijvoorbeeld) en hoe de technologie in dit specifieke geval gebruikt gaat worden. Wees bereid om studenten op weg te helpen, en zorg dat je er zeker van bent dat ze de technologie ook daadwerkelijk weten te gebruiken. En onthoud: hou het simpel! De meest low tech oplossing kan de juiste zijn.
 • Geef het goede voorbeeld
  Wees in je instructie duidelijk wat de rol van elke student is en wat voor gedrag je van hem of haar verwacht. Modelleer dit gedrag ook zelf. Zorg ervoor dat de sociale normen van je klas expliciet worden opgeschreven op een plek waar je studenten ze makkelijk kunnen vinden. Voor tips over hoe je met je studenten kunt communiceren raden we je aan een kijkje te nemen op de pagina Contact met studenten die op deze website te vinden is.
 • Leg je keuze voor samenwerkend leren uit
  Het is belangrijk voor studenten om te weten waarom je voor deze methodiek hebt gekozen en wat je verwacht dat ze eruit halen. Dit zal hun acceptatie en waardering vergroten. Wees expliciet over de exacte leerdoelen die je wilt dat je leerlingen bereiken, niet alleen het wat, maar ook het hoe. En zorg ervoor dat ze een manier van zelfevaluatie hebben zodat ze kunnen controleren of ze op de juiste weg zijn.

Opties & voorbeelden

Er zijn vele manieren waarop je samenwerkend leren kan toevoegen aan je online les, net zoals je dat zou doen in een actief klaslokaal of een werkgroep. We hebben voor veel van deze vormen en activiteiten aparte pagina's toegevoegd met meer uitgebreide informatie, zoals de pagina's Een kennisbank opbouwen, Peer feedback en Simulaties & Serious Games die op deze website te vinden zijn.

Toch wilden we een aantal voorbeelden van samenwerkend leren die je ook in je klas kunt opnemen op deze pagina.

 • Creeër samen
  • Bouw een kennisbank op
   Tools zoals een wiki, of een document op One Drive kunnen worden gebruikt om een blog, tijdschrift of kennisbank te maken met een groep studenten. Hier kunnen ze samen in één document schrijven, elkaar becommentariëren en suggesties doen, veranderingen bijhouden, enz. Voor meer informatie raden wij u aan de pagina Een kennisbank opbouwen op deze website te bezoeken.
  • Produceer een Podcast of Video
   Met behulp van hun eigen laptop of smartphones kunnen de studenten zelf podcasts (audio) of video's maken. Je kunt onderwerpen toewijzen en studenten een presentatie of kort videocollege laten voorbereiden. Podcasts zijn een geweldige manier om verhalen te delen of concepten uit te leggen. Het gecreëerde materiaal kan worden geplaatst in de leeromgeving, waar andere studenten feedback kunnen geven. Meer informatie over hoe je dit kunt doen kun je vinden in de Video Toolkit. Je kunt meer lezen over het produceren van podcasts in dit engelstalige artikel How podcasting can enrich your teaching.
  • Faciliteer een discussie via forums
   Brightspace bevat discussieforums. Leerlingen beginnen een discussie over een onderwerp, waarop anderen kunnen reageren. De docent kan goede antwoorden uitlichten, of ervoor kiezen om de discussie tot dusver samen te vatten en nieuwe gespreksonderwerpen aan te dragen. Op de Debate & Discussion [LINK] pagina die op deze website te vinden is, staan ook enkele tips voor het faciliteren van een discussie.
 • Peer beoordeel elkaars werk
  Door studenten te vragen om eerst elkaars paper, essay, onderzoeksvoorstel of casestudies te beoordelen, verhoog je de kwaliteit van het eindresultaat. Raadpleeg de pagina over Peer feedback op deze website, om de opties in de beschikbare leermanagementsystemen te bekijken.
 • Lever een project op
  Je kunt een omgeving als One Drive gebruiken om studenten te laten werken aan groepsopdrachten zoals adviesrapporten, reviews en casestudies. Studenten kunnen zichzelf organiseren in speciale kanalen of mappen waar ze samen kunnen werken aan documenten, brainstormen op een whiteboard, hun activiteiten plannen & beheren en artefacten maken.
 • Chat of (video)gesprek
  Studenten kunnen synchrone groepsgesprekken voeren. Chat of (video)gesprekken zijn ideaal om te gebruiken tijdens groepsopdrachten. Door de synchrone communicatie kunnen studenten op een efficiënte manier samenwerken.

Relevante tools

Tools ondersteund door Leiden Universiteit

Overige tools

 • Wiki systemen: verschillende varianten van open source software beschikbaar.
 • Project management tools
 • Annotatie tools