Waarom remote teaching?

Waarom remote teaching?

Covid-19

In lijn met de adviezen van de Nederlandse overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft de Universiteit Leiden invulling aan de '1,5 meter universiteit'. Updates met betrekking tot deze maatregelen zijn te vinden op de Corona Virus Updates pagina op de website van de universiteit. Op dit moment betekent dit dat kleinschalig onderzoek, seminars en examens worden toegestaan wanneer dat nodig is, maar werken op afstand de norm blijft. Dit betekent dat ook remote teaching de norm blijft; een vorm van onderwijs met weinig tot geen fysieke bijeenkomsten, soms ook wel Blended Learning genoemd.

Van emergency remote teaching naar duurzaam remote teaching

De plotselinge overstap naar remote teaching is niet gemakkelijk geweest, zeker niet voor hen die een praktisch en offline programma nu ineens online moesten doceren.. Er was weinig tot geen tijd om bestaande cursussen goed te (her)ontwerpen. Omdat het onzeker is hoe lang de maatregelen van kracht blijven en blended learning ook op lange termijn relevant en waardevol blijft, is het de moeite waard om te investeren in remote teaching. Met de eerste overhaaste fase van remote teaching achter de rug, zijn we nu klaar om van 'emergency remote teaching' naar een meer duurzame variant te gaan.

De voordelen van remote teaching

Gelukkig heeft het remote teaching ook zo z'n voordelen. Het geeft ons de kans om onderwijsmethoden te herzien, te veranderen of los te laten en nieuwe methoden te verkennen. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor interactie met en tussen studenten, terwijl het hen ondersteunt bij het ontwikkelen van hun academische vaardigheden. De tools die kunnen worden gebruikt voor remote teaching, bieden vaak de mogelijkheid om taken te automatiseren en studenten te ondersteunen tijdens hun leerproces.

Bij het ontwerpen van een didactisch sterk onderwijsprogramma op afstand moet je rekening houden met een aantal overwegingen. Op deze website vindt je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan.