Aan de slag

Aan de slag gaan met remote teaching kan in het begin misschien een zware taak lijken. Het vraagt immers om het herontwerpen van je lesmethodes, en de manier waarop je communiceert. Maar remote teaching geeft je ook de kans om aan je technische vaardigheden te werken, meer te leren over didactiek, en hoe je deze kennis vervolgens kan toepassen binnen remote teaching.

In deze sectie vind je de nodige informatie om aan de slag te kunnen gaan, maar eerst lichten we toe wat jij hier als docent van kan verwachten.

Wat kan je verwachten?

Werken met Hard- en Software

Je zult werken met zowel hardware (microfoon, camera) als software, waarbij je kunt denken aan software voor online communicatie en samenwerking, maar eventueel ook software voor het editen van videos. Gelukkig bieden de software waar je al bekend mee bent, zoals Brightspace, Kaltura, Office365, en Microsoft Teams, genoeg mogelijkheden om een hoge kwaliteit van remote teaching te kunnen bieden. Voor een compleet overzicht van alle tools die ondersteund worden door de Universiteit Leiden kun je het tool overzicht op deze website raadplegen.

Heroverwegen van je lesplan

Je zult ook je didactische beslissingen moeten heroverwegen, denk hierbij aan de lesmethode waar je mee werkt, om er zeker van te zijn dat je les ook online de doelstellingen behaald. Dit hoeft geen vervelend werk te zijn, remote teaching biedt namelijk ook de mogelijkheid om op andere, en soms meer interactieve, manieren les te geven dan hiervoor mogelijk was. In deze sectie vind je tips en advies om juist dat te bereiken, en welke belangrijke overwegingen je daarbij moet maken. In de Vormen en activiteiten sectie van deze website vind je meer uitgebreide uitleg per lesmethode.

Heroverwegen van je communicatie met studenten

Ten slotte zul je ook je huidige communicatie methoden met studenten moeten heroverwegen. Studenten zijn niet in de mogelijkheid om je kantoor te bezoeken, of je kort na de les nog even aan te spreken. Het is daarom belangrijk om op andere manieren toch in contact te blijven met je studenten. Voor meer informatie omtrent het in contact blijven met studenten bij remote teaching kun je de Contact met studenten pagina op deze website bezoeken.

Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen die je in deze sectie kan vinden, en je van de nodige informatie zullen voorzien omtrent remote teaching. Als je nog geen ervaring hebt met remote teaching adviseren we om te beginnen met het eerste artikel, Remote Teaching Stappenplan. In dit artikel vind je een stappenplan om remote teaching van de grond te krijgen. Maar, voor je hiermee begint raden we je aan om de gedragscode omtrent remote teaching van de Universiteit Leiden te raadplegen, waarin richtlijnen te vinden zijn voor studenten en docenten.

Artikelen