De roadmap behandelt onderwerpen als media, het structureren van tutorials, beoordeling, studentgemeenschappen en hybride onderwijsmodellen. Het begeleid je langs negen essentiële vragen voor het ontwerpen van een cursus. Elke vraag is voorzien van tips, suggesties en extra informatiebronnen. Klik op de visual hieronder om aan je interactieve roadmap reis te beginnen of download de PDF hier.
Voordat je je online cursus gaat aanpassen of maken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
- Raadpleeg de Gedragscode onderwijs op afstand van Universiteit Leiden en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de inclusieve onderwijsvisie van Universiteit Leiden. Meer informatie vind je op deze pagina.
- Identificeer de leerdoelen. Meer informatie vind je hier.
- Het kan erg waardevol zijn om samen met andere docenten aan het herontwerp van je programma te werken, zo kan je ideeën en tips uitwisselen.
- Zoek uit of er al bestaand materiaal beschikbaar is van vorige jaren of andere Open Educational Resources (OER) die je zou kunnen gebruiken. Dit bespaart je kostbare tijd. Meer informatie vind je op deze pagina.
- Bekijk welke opties je hebt voor digitaal toetsen en zoek op welke instructies jouw faculteit of instituut hiervoor voorschrijft.
Video's & visuals
Het gebruik van visuele hulpmiddelen in je lessen kan studenten helpen om de inhoud te verduidelijken, het onthouden van informatie voor langere tijd aanmoedigen, hun cognitieve belasting minimaliseren, hun aandacht richten op de belangrijkste onderdelen van de les, saaiheid voorkomen en hen motiveren om deel te nemen aan het leerproces. Je kunt het gebruiken om complexe theorieën of concepten te vereenvoudigen of te visualiseren, een overzicht te geven van kernbegrippen, een vergelijking te maken tussen tegengestelde theorieën of onderzoeksresultaten weer te geven.
Je kan bijvoorbeeld kennisclips, een podcast of een infographic maken voor je studenten. Je kunt er ook voor kiezen om je studenten als opdracht video's of visuals te laten maken, waarmee ze hun onderzoeksresultaten kunnen presenteren of complexe informatie kunnen samenvatten.
Om te beginnen kun je je PowerPoint slides verbeteren om je studenten geïnteresseerd te houden. Je kunt deze (Engelse) video bekijken over het maken van een visuele stijlgids voor je slides, die je helpt bij het kiezen van de juiste kleuren, lettertype en lettergrootte, afbeeldingen en logo.
Meer informatie over het maken van video's voor je onderwijs vind je in de videotoolkit van Universiteit Leiden.