Online hoorcolleges & werkgroepen

Wil je grote groepen (webinar) of kleine groepen (seminar) studenten bereiken in een online setting?

Een webinar kun je het beste gebruiken als je in een online setting nieuwe informatie aan grote groepen wilt uitleggen en tegelijkertijd interactie met hen wil hebben. Je kunt webinars gebruiken om korte lezingen te geven en interactieve elementen toe te voegen, zoals quizzen, stemmen en de chat. Webinars worden vaak gebruikt als je wilt schakelen tussen plenaire sessies en interactie in kleine groepen, met behulp van zogenaamde breakout rooms.

Seminars (ook bekend als werkgroepen) worden gebruikt om een kleine groep studenten (max. 20 studenten) te helpen een beter begrip te krijgen van de inhoud van de cursus door meer complexe cognitieve processen te faciliteren. Op deze manier kunnen studenten bijdragen aan het programma en de leerervaring van hun medestudenten, door het gebruik van verschillende formats, bijvoorbeeld een simulatie, debat en peer feedback.

Houdt rekening met

  • Grootte van de groep: Deze methode werkt met groepen tot 20 studenten. Als de groep groter is, is het moeilijk om de actieve deelname en bijdrage van alle deelnemers te garanderen. Als je van plan bent om gebruik te maken van moderators en breakout rooms, is het mogelijk om ongeveer 10 extra studenten te begeleiden, maar dit is niet aan te raden.
  • Interactiviteit is belangrijk: Als je niet van plan bent om interactieve elementen in je sessie te gebruiken, is het zeer aan te raden om in plaats daarvan gebruik te maken van videocolleges. Eenmaal gemaakt kunnen deze video's jarenlang gebruikt worden. Je kunt ook een kijkje nemen op deze pagina over Open Educational Resources of deze pagina over innovatieve onderwijsvormen om inspiratie op te doen.
  • Gebruik een moderator: Je kan gebruikmaken van een moderator om de discussies in de chat te begeleiden en de deelnemende studenten te ondersteunen als ze vragen of (technische) problemen hebben. We raden je aan om deze pagina te bekijken voor meer informatie.
  • Opnemen: Het is mogelijk om college's op te nemen en te delen, maar houdt hierbij wel rekening met deze privacy richtlijnen voor opname.
  • Overschat de technische vaardigheden niet: Hoewel studenten gewend zijn aan het werken met computers en vaak al verschillende platformen kunnen gebruiken, is het niet vanzelfsprekend dat ze alles meteen begrijpen. Neem de tijd om de gebruikte tools en diens functionaliteiten uit te leggen of om tutorials te geven.
  • Gebruik niet teveel tools: Er zijn veel tools en applicaties beschikbaar om online webinars en seminars te ondersteunen. Het is aan te raden om gebruik te maken van een minimale hoeveelheid tools en alleen uit te breiden wanneer je je comfortabel genoeg voelt.
  • Combineer formats: In veel gevallen zal het moeilijk zijn om alle gestelde doelen of bedachte werkvormen binnen één format te bereiken. Aarzel niet om verschillende formats te combineren: zolang dit duidelijk gecommuniceerd wordt, zal dit niet tot verwarring leiden.

FAQ

In de meeste gevallen hangt de beslissing om een bepaalde tool te gebruiken af van wat je wilt bereiken. Weet dat er niet altijd één juist antwoord is en dat het ook een geldige redenering kan zijn om te kiezen voor datgene waarmee jij en jouw studenten het meest vertrouwd zijn.

Om meer te lezen over de verschillende videoplatforms, kan je dit artikel raadplegen om de opties te vergelijken. Voor andere beslissingen, bekijk het tool overzicht of neem contact op met support medewerkers die jou kunnen adviseren in het vinden van de juiste oplossing.

Je kunt de technische tool handleidingen voor Kaltura Live Room hier vinden, voor Zoom hier en voor Microsoft Teams hier.

Om een webcam (met microfoon) aan te vragen, kun je dit formulier in de ISSC Helpdesk invullen. Je haalt de apparatuur op bij de servicebalie voordat het college begint.

Voor meer advies over het gebruik van audiovisuele apparatuur tijdens colleges en presentaties kun je terecht bij de audiovisuele dienst (AV-dienst) van jouw faculteit. Als je advies of ondersteuning nodig hebt bij het opnemen van colleges en het verspreiden van video's kan je contact opnemen met de videocoördinator van jouw faculteit.

Bekijk dit interactieve overzicht met onderwijsactiviteiten die je in jouw onderwijs kunt toepassen.

bekijk alle FAQ

Gerelateerde artikelen

  • Om interactiviteit en samenwerking in de les te stimuleren, hebben we een overzicht gemaakt van onderwijsactiviteiten die je kan toepassen in je onderwijs.

  • Het onderwijs aan de Universiteit Leiden is nauw verbonden met educatief en pedagogisch onderzoek en technologische ontwikkelingen. We zijn altijd op zoek naar innovatieve…

  • Inclusief onderwijs is altijd belangrijk, maar hybride onderwijs kan extra uitdagingen met zich meebrengen.

  • Open Educational Resources zijn digitale leermiddelen die openbaar beschikbaar zijn voor gebruik in het hoger onderwijs. Het omvat een grote variatie van verschillende…