Wooflash is een onderwijsplatform dat beschikbaar is als desktop- en mobiele webpagina of app. Het is ontworpen om je onderwijs te ondersteunen door effectieve studietechnieken te integreren, zoals spaced repetition (verspreide herhaling), directe feedback and active memory retrieval (actief reproduceren).
De kern van het platform is het adaptieve algoritme, dat studiesessies personaliseert en zich voortdurend aanpast aan de voortgang van studenten om retentie en begrip te optimaliseren. Studenten kunnen de app gemakkelijk tussen de lessen door gebruiken om de flashcards te bekijken, quizzen te maken en hun kennis van de lesstof in hun eigen tempo te verbeteren. Wooflash stelt je ook in staat om gevarieerde interactieve inhoud te maken - inclusief flashcards en quizzen - zodat je op een efficiënte manier effectief lesmateriaal kunt ontwikkelen en kostbare voorbereidingstijd kunt besparen.
Licentie: Wooflash heeft momenteel een proeflicentie voor alle LU-docenten, studenten en ander personeel
— Inloggen
1. Kies Universiteit Leiden van in de 'Log in with your institution' lijst

— Waarom Wooflash?
- Interactief leermateriaal: Creëer op maat gemaakte quizzen, flashcards en oefeningen met diverse vraagtypes en verschillende media, zoals video en audio, die aansluiten bij de cursusinhoud, zodat studenten actief leren.
- Gespreide herhaling: Pas bewezen geheugentechnieken toe om concepten over tijd te versterken en het langetermijngeheugen te verbeteren.
- Realtime voortgangsmonitoring: Volg de prestaties van studenten, herken knelpunten en pas lesplannen hierop aan.
- Studentbetrokkenheid: Verhoog de motivatie met gamificatie, zoals quizzen met directe feedback en voortgangsindicatoren.
- Samenwerkend leren: Moedig studenten aan om samen cursusmateriaal te creëren, wat een gevoel van eigenaarschap en gemeenschap stimuleert.
- Ondersteuning voor asynchroon leren: Wijs zelfgestuurde studiemodules toe, zodat studenten hun leertraject op hun eigen tempo kunnen volgen. Deze flexibiliteit houdt rekening met verschillende leerstijlen en -tempo's, wat inclusiviteit en consistente vooruitgang bevordert.
— Hoe te beginnen?
- Wooflash kennisbank (EN)
- 🎥 video demo van Wooflash (EN)
— Use cases
Laat je inspireren door deze toepassingen van Wooflash
Family Dinner
📝 Family Dinner app - met deze app leren studenten argumentatiefouten herkennen van die tante tijdens het kerstdiner - Universiteit Leiden
Wooflash in de cursus Psychologie en Wetenschap
In de cursus Psychologie en Wetenschap werd Wooflash gebruikt als onderdeel van de Family Dinner leerervaring. Dit project had als doel de kritische denkvaardigheden van studenten te ontwikkelen door hen onder te dompelen in realistische gesprekken waarin ze logische drogredenen en vooroordelen moesten identificeren.
Hoe Wooflash werd gebruikt:
- Interactieve storytelling: Studenten namen deel aan een gamified verhaallijn en beantwoordden meerkeuzevragen (MCV's) gedurende de vijf hoofdstukken van de app
- Gespreide herhaling en adaptieve feedback: Kernbegrippen werden versterkt door Wooflash’ gespreide herhalingssysteem, zodat studenten kennis beter onthielden en toepasten.
- Oefening na de les: Studenten konden Wooflash ook na de les blijven gebruiken om hun kritische denkvaardigheden in hun eigen tempo verder te ontwikkelen.
Door Wooflash te gebruiken voor scenario-based leren kunnen studenten zich dynamisch bezighouden met de leerstof, waardoor ze meer kritische analysevaardigheden ontwikkelen dan met traditionele colleges.
Woordenschat app
Taaltrainingsapp voor studenten Rechten - Leiden University

De Woordenschat pilot ondersteunde rechtenstudenten die zich voorbereidden op de Taaltoets die vereist was voor hun opleiding. Het project richtte zich op het helpen van studenten bij het opbouwen en behouden van een gespecialiseerde juridische woordenschat met behulp van gepersonaliseerde, onafhankelijke studie via Wooflash.
Hoe Wooflash werd gebruikt:
Behoud van woordenschat: Wooflash leverde aanpasbare flashcards die terminologie versterkten die essentieel was voor het slagen voor de Taaltoets.
Zelfstudie: Als zelfstandig hulpmiddel konden studenten altijd en overal oefenen, waarbij hun voortgang automatisch werd bijgehouden.
Faculteitsbrede adoptie: Met 900 studenten die deelnamen aan de Woordenschat pilot, toonde het project het potentieel aan voor grootschalige ondersteuning bij het leren van talen.
The Woordenschat pilot supported law students preparing for the Taaltoets (language test) required for their program. The project focused on helping students build and retain a specialized legal vocabulary using personalized, independent study through Wooflash.
How Wooflash Was Used:
- Behoud van woordenschat: Wooflash leverde aanpasbare flashcards die terminologie versterkten die essentieel was voor het slagen voor de Taaltoets.
- Zelfstudie: Als zelfstandig hulpmiddel konden studenten altijd en overal oefenen, waarbij hun voortgang automatisch werd bijgehouden.
Faculteitsbrede adoptie: Met 900 studenten die deelnamen aan de Woordenschat pilot, toonde het project het potentieel aan voor grootschalige ondersteuning bij het leren van talen.
Docenten die taalverwerving of het beklijven van concepten in elk vakgebied willen ondersteunen, kunnen Wooflash gebruiken om gestructureerde, boeiende studiehulpmiddelen voor hun leerlingen te maken.
Use cases buiten Universiteit Leiden
- 🎥 Video: How to succeed in medicine with Wooflash - Université Paris Cité
Wooflash is suitable for a variety of subjects, such as:
- Farmacie Onderwijs. Guillaume Grzych, professor aan de Faculteit Farmacie van de Universiteit van Lille, gebruikt Wooflash om de betrokkenheid van studenten te vergroten. Zijn studenten gebruiken regelmatig interactieve flashcards en quizzen om farmaceutische concepten te versterken, wat resulteert in een hogere participatiegraad en een betere retentie.
- Taalonderwijs. Taaldocenten gebruiken Wooflash om woordenschat op te bouwen en grammatica te oefenen. Door flashcards en interactieve quizzen te maken, kun je studenten helpen nieuwe woorden te leren, zinsstructuren onder de knie te krijgen en werkwoordvervoegingen te oefenen, allemaal in hun eigen tempo.
- Bèta onderwijs. Docenten van bètavakken gebruiken Wooflash om complexe concepten te ontleden, zoals chemische reacties, biologische processen en natuurkundige formules. Met het platform kun je flashcards en quizzen ontwerpen om actief herinneren en conceptversterking te stimuleren.
- Geschiedenis en sociale studies. Docenten gebruiken Wooflash om leerlingen te helpen belangrijke data, gebeurtenissen en historische figuren te onthouden. Door flashcards en quizzen te maken, kun je je leerlingen begeleiden bij het opbouwen van een sterk chronologisch begrip en thematische verbanden.
- Wiskunde. Wiskundeleraren gebruiken Wooflash om interactieve oefeningen te maken die formules, stellingen en probleemoplossingsstrategieën behandelen. Leerlingen kunnen stap-voor-stap oefenen en direct hun antwoorden bekijken voor een beter begrip.
- Bedrijfskunde en economie. Wooflash wordt gebruikt in bedrijfskundige vakken om concepten als marktstrategieën, economische modellen en financiële berekeningen te onderwijzen. Door het gebruik van flashcards en quizzen kun je studenten helpen om belangrijke theorieën te begrijpen en toe te passen op scenario's uit de praktijk.
— Support
For specific questions on the use of Wooclap for educational purposes please contact your Faculty Teaching Support Desk. You can use the in app support functionality to contact the Wooclap support team.