Synchroon & asynchroon onderwijs: Wat is het verschil?

Wanneer je online onderwijs verzorgt, zal de communicatie met je studenten er anders uitzien. Je zult een nieuwe manieren moeten vinden om in contact te komen met je studenten en (her)overwegen wanneer je wat deelt, en welk kanaal je hiervoor gebruikt. Er zijn twee verschillende manieren om te communiceren in het online onderwijs: synchroon (dezelfde tijd, verschillende plaats) of asynchroon (andere tijd, andere plaats).

Hoewel het universitair onderwijs in Leiden over het algemeen gericht is op synchrone en offline ontmoetingen bieden asynchrone methoden (zoals forums, discussiefora, chats en vooraf opgenomen lezingen en presentaties)ook veel mogelijkheden. Door met deze alternatieve methoden te werken heb je meer tijd om je studenten te begeleiden en hen op te leiden tot academische professionals. Synchrone en asynchrone elementen kunnen beiden online plaatsvinden.

Synchrone communicatie zal altijd een belangrijke rol spelen in het online onderwijs, bijvoorbeeld bij het geven van feedback of het begeleiden van opdrachten,maar het toevoegen van enkele asynchrone methoden aan een vak of college kan veel voordelen hebben.