Webinar

Remote Teaching

Webinar

Webinar

Wanneer je grote groepen wilt bereiken in een online omgeving en toch interactie met hen wilt hebben, is een webinar de ideale oplossing. Je kunt webinars gebruiken om korte lezingen te houden. Webinars bieden ook de mogelijkheid voor kleine interactie in grotere groepen, zoals quizzen, stemmen en een chat. Het webinar-format wordt vaak gebruikt wanneer er gewisseld moet worden tussen plenaire sessies en kleine groepsinteractie, met behulp van zogenaamde breakout-sessies.

Je zou dit kunnen gebruiken...

 • Wanneer je een grote groep wilt bereiken en interactieve elementen wilt opnemen, zoals stemmen en vragen, en het versturen van informatie.
 • Wanneer je gebruik wilt maken de mogelijkheid om studenten deel te laten nemen aan kleine break-out sessies tijdens de webinar.
 • Wanneer je nieuwe informatie wilt uitleggen of wilt voorleggen aan de studenten.
 • Wanneer je een interactieve lezing of college wilt vervangen.

Houd rekening met

 • Als je niet van plan bent om interactieve elementen in je sessie te hebben, is het zeer aan te raden om in plaats daarvan gebruik te maken van videocolleges. Eenmaal gemaakt, kunnen deze video's vele jaren gebruikt worden. Je kunt ook een kijkje nemen op de pagina Gebruik van open educational resources (OER) op deze website om inspiratie op te doen.

 • Gebruik een moderator om de discussies in de chat te begeleiden en ondersteun de deelnemende studenten als ze vragen of (technische) problemen hebben. We raden je aan om de pagina Moderator toevoegen te bekijken op deze website.
 • Opnemen en delen van een webinar is mogelijk, maar houd hierbij wel rekening met deze privacy richtlijnen voor opname

Options & examples

 • Webinar in hoorcollegestijl
  Een verkorte versie van een hoorcollege kan tijdens een webinar worden gegeven. Zorg ervoor dat je de inhoud in kleinere stukken verdeelt om de aandacht van de deelnemers vast te houden, waarbij je korte informatieve sessies en activiteiten, zoals breakout sessies, quizzen en discussies afwisselt.
 • Studenten geven college
  In plaats van zelf alle concepten uit te leggen, kun je de studenten vragen een bijdrage te leveren aan het college. Laat ze een korte presentatie voorbereiden over een theorie of concept en voeg zelf aanvullende informatie toe wanneer dat nodig is. Deze presentatie kan ook gebruikt worden als een formatieve beoordeling en - wanneer deze wordt vastgelegd - als informatiebron worden gebruikt tijdens de rest van het programma.
 • Gastcollege
  Gastcollegedocenten kunnen worden uitgenodigd als co-host van een webinar, om hun ervaringen met de student te delen. Je kunt je gasten helpen door een speciale tijdsspanne aan te bieden, een format om binnen te werken en informatie over de verschillende activiteiten die ze kunnen gebruiken
 • Evaluatie & Informele beoordeling
  Gebruik de webinar om de inhoud van het programma te bespreken of gebruik vragen om de kennis van studenten over een theorie of onderwerp te testen. Met behulp van de quizzen kunt je de leerlingen een digitale formatieve toets laten maken, waarbij elk antwoord direct na afloop van de vraag besproken kan worden. Dit format kan gebruikt worden ter voorbereiding op toetsen of om een informele beoordeling uit te voeren zodat de studenten hun kennis kunnen toetsen. Ook is deze methode geschikt om je programma met de studenten te evalueren.
 • Het delen van videos
  Je kunt bestaande (of nieuwe) video's en materialen gebruiken als onderdeel van de webinar, om voorbeelden, demonstraties of tutorials te tonen. Vergeet niet deze video's niet langer dan 6 tot 8 minuten te laten zijn en relevant voor alle deelnemers.

Relavante Tools

Tools ondersteunde door Leiden Universiteit

Overige Tools